Robin Cook: Kaappaus (2000)


Viisihenkinen sukellusveneen miehistö joutuu merenalaiseen valtakuntaan, jossa ihmiset ovat kauniita ja palvelijakloonit hoitavat kaikki ikävät työt. Cook on taas hairahtunut sci-fiin (edellinen tapaus 1997: Hyökkäys), eikä syrjähypyistä hyvää seuraa. Cook kirjoittaa mainioita lääketieteellisiä trillereitä, joten tässä tapauksessa suutari pysyköön lestissään.

Romaanin henkilöhahmot ovat stereotyyppisiä ja yksiulotteisia. Seurueen ainoa nainen, valtameritutkija Suzanne Newell, on joukon korkeamoraalisin yksilö. Toisinaan Suzannen käytös menee naiselliseen tapaan nipottavan moralismin puolelle. Homofobiset punaniskasukeltajat Richard ja Michael taas saattavat koko ryhmän jatkuvasti vaikeuksiin väkivaltaisella käytöksellään.

Cook selittää sellaisella innolla merenalaisen paratiisin huikeasta teknologiasta ja sen asukkaiden hienostuneista piirteistä, että teos tuo naiiviudessaan väkisinkin mieleen ensimmäiset kirjoitetut tieteisseikkailut. Onkin vaikea uskoa, että teos on ilmestynyt vuonna 2000. Puolikas tähti tulee kielen ja juonen sujuvuudesta.

Ei kommentteja: