Pauliina Susi: Lukot (2008)

****

Tanja on äidinkielen opettaja, joka pitää kunnia-asianaan opetella oppilaiden nimet ulkoa. Tanja haluaa välittää, vaikkei sitten omilta huoliltaan oikein osaakaan nähdä ympärillä olevien ihmisten hätää. Tanjan elämää ja avioliittoa sotkee suhde Jussiin, kiiteltyyn esikoiskirjailijaan. Jussin ongelmana taas on rakastajattaren ja 5-vuotiaan tyttären yhteensovittaminen sekä se, että esikoisteoksen ilmestymisen jälkeen hän on ollut kirjoittamisen suhteen - no, lukossa. Toisensa löytävät myös Tanjan nykyinen oppilas Ulla ja entinen oppilas Jere.

Romaani koostuu kahdesta osasta: Auki ja Kiinni. Alussa mahdollisuudet odottavat täyttymistään ja ihmissuhteet ovat muotoutumassa; mitään ei vielä ole lyöty lukkoon, avoimia ovat niin tapahtumat kuin ihmisetkin. Sitten avain alkaa kiertyä: asiat sulkeutuvat, niihin ei enää voi vaikuttaa. Joillekin rakkaus ei riitä ja toisille se on liian paljon.

Romaanin hahmot ovat eläviä, mutta jotenkin äärimmilleen vietyjä; eivät stereotyyppejä, mutta oppikirjaesimerkkejä omasta ihmistyypistään. Neljä tähteä (kolmen sijaan) annan todennäköisesti kirjassa kuvatuista alistumisesta ja mielenterveyden järkkymisestä, jotka aiheina jaksavat aina kiinnostaa.

Ei kommentteja: