Suzanne Collins: Ylismaan Gregor (2003)

***½

Luettuani Nälkäpeli-trilogian sain oppilaaltani lainaksi Collinsin toisen sarjan avausteoksen. Alismaa-sarja on vanhempaa tuotantoa, mutta sitä on alettu suomentaa vasta nyt kirjailijan jättimenestyksen myötä. Nälkäpelin tasolle Ylismaan Gregor ei ylläkään, mutta kyllä sen aivan mielikseen luki. Sarja on suunnattu nuoremmille lukijoille, ja sitä voisi hyvin suositella alakouluikäisille. Vaikka aiheet ja tapahtumat ovat ajoittain synkkiä, on niitä käsitelty lapsille sopivalla tavalla.

Päähenkilö, 11-vuotias Gregor, asuu kolmin äitinsä ja 2-vuotiaan pikkusiskonsa Bootsin kanssa. Gregorin isä on kadonnut mystisesti muutama vuosi sitten. Kun Gregor eräänä päivänä seuraa pyykkihuoneen ilmanvaihtoaukosta pudonnutta pikkusiskoaan, hän päätyy kaupungin alla sijaitsevaan Alismaahan ja saa tilaisuuden pelastaa isänsä. Alismaalaiset pitävät Gregoria vanhojen kirjoitusten ennustamana pelastajana, mutta Gregorilla itsellään on suuret epäilykset sankaruudestaan.

Vaikka Gregor on teoksen nimihenkilö, on pikkusisko Bootsilla myös varsin tärkeä rooli kirjassa. 2-vuotiaan sijoittaminen keskeiseksi toimijaksi on sen verran persoonallinen ratkaisu, että jatko-osat täytynee lukea jo ihan senkin vuoksi.

Ei kommentteja: