Alan Moore & Dave Gibbons: Vartijat (1986)

****½

Matkani sarjakuvien maailmaan ovat olleet hyvin lyhyitä, suppeita ja pintapuolisia, joten tartuin hiukan arkaillen tähän teokseen, jota minulle tyrkytettiin yleissivistyksen nimissä. Alan Mooren kirjoittama ja Dave Gibbonsin kuvittama sarjakuvaromaani on ainoa sarjakuva, joka on voittanut Hugo-palkinnon ja on mukana Time-lehden luettelossa "100 parasta romaania vuodesta 1923 nykyaikaan". Ja tokihan amerikkalaisista supersankareista kertova opus olikin tutustumisen arvoinen. 

Koska tähän mennessä lukemani sarjakuvat - lähinnä Nemejä ja Königin albumeja - ovat olleet aika "helppoja", joutui lukutaitoni koetukselle Vartijoiden kanssa. Teosta suositellut avomies joutui muutamiakin kertoja vastailemaan kysymyksiini tyyliin "Ovatko tämä ja tuo sama henkilö?", "Tapahtuuko tämä 20- vai 80-luvulla?" ja "Mitä tässä tapahtuu ja miks toi teki noin?"
Onneksi ajoittaiset ymmärrysvaikeudet eivät kuitenkaan lannistaneet vaan pistivät ajattelemaan, että ehkä sarjakuvatietoudessani olisi laajentamisen varaa.

1 kommentti:

penjami kirjoitti...

Vartijat onkin melkoisen monitahoinen ja -syinen. Aikoinaan tämä oli yksi muutamasta vaihtoehdosta gradun aiheeksi, mutta luovutin, koska pidin sitä liian haasteellisena (opintojen lopputyö on kuitenkin vain lopputyö, ei siihen kannata liikaa itseään uhrata).

Jos et ole nähnyt parin (?) vuoden takaista elokuvaa, katso ihmeessä. Tietysti se on vain tulkinta, mutta mukavalla tavalla hyvin sarjakuvamainen ja tätä päivää silmällä pitäen ajankohtaistettu.