Cate Tiernan: Book of Shadows & The Coven (2001)

****

Cate Tiernanin Sweep-sarjasta tuli hetkeksi kuuluisa Suomessa, kun kristillisdemokraattien Leena Rauhala teki sen julkaisusta Suomessa kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Rauhalan mukaan kirjat ovat nuorille täysin sopimattomia, mutta kustantaja puolustautui sillä, että suomennoksesta on poistettu alkoholi- ja tupakkaviittaukset. Tässä kohtaa järkytyin itse: harjoitetaanko Suomessa oikeasti tällaista sensuuria?

Ensimmäinen osa oli jo suomennettu ja painossa, mutta kustantaja luopui julkaisusta. Virallisen selityksen mukaan kustantamo oli saanut tietoonsa, että wiccalaisuus on oikeasti olemassa oleva uskonto, eivätkä he halua julistaa nuorille minkäänlaista uskonnollista ideologiaa. Vaikea uskoa, että joku oikeasti ei olisi tietoinen wiccan olemassaolosta, mutta niin tai näin, kirja jäi julkaisematta suomeksi. Onneksi nykyään on internet ja sen verkkokaupat, ja suurin osa suomalaisista osaa englantia vähintään kohtuullisesti. Kiitos Leena Rauhala, ilman sinua olisin todennäköisesti jäänyt paitsi hyvästä viihteestä :)

Book of Shadows & The Coven on sarjan kaksi ensimmäistä osaa yksissä kansissa. Kirja kertoo maantienharmaasta Morganista, joka wiccan - ja Cal-nimisen pojan - avulla löytää itsestään uskomattomia voimia. Kyseessä on siis perinteinen ruma ankanpoikanen -tarina, jossa on tietenkin mukana niin onnetonta kuin onnellistakin rakkautta sekä ristiriitoja ystävättären kanssa. Suomalaisiin lajitovereihin verrattuna teksti on aika kilttiä, joten sikälikin Rauhalan reaktio ihmetyttää. Tai no, ei oikeasti, koska eihän kyse tietenkään ollut viinasta tai huumeista vaan kristinuskon kyseenalaistamisesta. Stephenie Meyerin Twilight-sarjaan verrattuna kirja on kuitenkin aika realistinen nuorten elämästä kertoessaan, ja lisäksi aivan erinomaisen koukuttava! Enpä malttaisi odottaa, että saan jatko-osat käsiini.

Ei kommentteja: