Jukka Halme (toim.): Uuskummaa? Modernin fantasian antologia (2006)

*****

Uuskummaa? on ehdotonta luettavaa niille, jotka pitävät spefistä, mutta luulevat, etteivät erityisemmin välitä fantasiasta. Ei orpoja sankareita, matkoja tai taikamiekkoja vaan fantastista modernia kirjallisuutta. Omia suosikkejani olivat Jeff VanderMeerin Salainen elämä, Margo Lanaganin Kun siskoni laulettiin pikeen, Stepan Chapmanin kielellä leikittelevä Afasian valtionsalaisuudet ja Jeffrey Fordin Jäätelön valtakunta.

4 kommenttia:

penjami kirjoitti...

Muutama osa Ajan pyörää onkin paras tapa tappaa mielenkiinto fantasiaan ... Voisi tuon tsekata.

Harmittaa joskus, että fantasia on lähes täysin vallannut alan scifiltä. Scifi turhaan leimautui(silloin kun sitä vielä jaksettiin laajemmin suomeksi julkaista) "lennetään avaruusaluksilla ja räjäytetään pari planeettaa"-tyyliseksi matskuksi. - Parhaimmillaan sieltä löytyy hienoja ja kiinnostavia juttuja, vaikkapa John Varleyn novellit (Hyvästi, Robinson Crusoe - WSOY, 1989).

nadja kirjoitti...

Olen tuon Hyvästi, Robinson Crusoen lukenut vuosia sitten ja muistan pitäneeni. Pari kertaa olen hypistellyt sitä kirjastossa ja miettinyt, josko lukisin uudestaan, kun en kauheasti siitä enää muista, mutta olen sitten jättänyt hyllyyn. Aikaa lukemiselle tuntuu olevan niin vähän, ettei raaskisi käyttää aikaa jo luettuihin kirjoihin, vaikkei sitä ehkä näin pitäisikään ajatella... :)

Fantasiasta tuntuu tulleen tosi populaaria. Melkein kaikki oppilaat, jotka ylipäätään kirjoja lukevat, tuntuvat lukevan fantasiaa, scifistä eivät taida paljon edes tietää.

Itse olen scifin suhteen aika kaikkiruokainen, nuo avaruusalus+räjäyttely-jututkin menevät alas mainiosti. Mutta toki on aina ilo törmätä todella laadukkaaseen scifiin, niihin kirjoihin, jotka eivät ole vain hyvää scifiä, vaan hyvää kirjallisuutta ylipäätään.

nadja kirjoitti...

Sen verran vielä itse kirjasta, että jokin novelli toi mieleeni hiukan Leena Krohnin, ja myöhemmin sitten luinkin, että osan Leena Krohnin teoksista voi lukea "uuskummaksi". Eli ei todellakaan mitään miekka & magia -meininkiä.

penjami kirjoitti...

Leena Krohn onkin suosikkejani, tuo uusin (vaikkei ihan varsinainen uuskumma romaani tällä kertaa taida ollakaan) Valeikkuna odottaa kirjastosta raahatussa pinossa ahmaisuani ...