Alastair Reynolds: Prefekti (2007)

*****

Reynoldsin uusimmassa suomennoksessa ollaan samassa aika-avaruus-jatkumossa kuin Ilmestysten avaruus -sarjassa. Prefekti on aivan oma tarinansa, mutta siinä on useita viittauksia aiempiin teoksiin, ja ajallisesti se sijoittuu käsitykseni mukaan Ilmestysten avaruuden ja Kuilukaupungin tapahtumien väliseen aikaan.

Prefekti on trilleri, jossa tapahtumien tempo on jonkin verran nopeampi kuin Reynoldsin kirjoissa perinteisesti. Kokonainen habitaatti tuhoutuu ultrien aluksen törmätessä siihen. Prefekti Tom Dreyfus epäilee, ettei ultrakapteeni ole todellisuudessa syypää vaan lavastuksen uhri. Samaan aikaan tapahtuu muutakin prefektien huomiota vaativia tapahtumia: äänestysjärjestelmästä löytyy aukko, ja joku täytyy lähettää päivittämään äänestysytimet. Nuori prefekti Thalia Ng tarjoutuu tehtävään, mutta yksinkertainen päivitystehtävä muuttuukin elämän ja kuoleman kamppailuksi. Pikkuhiljaa Dreyfusille alkaa valjeta, että tapahtumat liittyvät yhteen ja että vaarassa on koko Timanttivyön tulevaisuus.

Teoksessa pohditaan teemaa yksilön oikeudet vs. yhteisö. Voidaanko yksilön oikeuksia rajoittaa, jos se on yhteisön turvallisuuden kannalta välttämätöntä, ja kuinka pitkälle rajoittamisessa voidaan mennä? Voidaanko tappaa kymmenen tuhatta ihmistä, jos sen avulla pelastetaan miljoona muuta? Voivatko demokraattisen yhteisön johtajat tehdä aseellisen hyökkäyksen vihollista vastaan, jos yhteisön kansalaiset ovat äänestyksellä kieltäneet aseiden käytön?

Ei kommentteja: